I Sverige finns det fyra grundlagar och en av dem är lagen om yttrandefrihet. Det den menar är att man ska kunna yttra sig hursomhelst. Man får till exempel inte sprida rykten, påståenden eller anklagelser som kan få någon att framstår som usel. Men bara för att man skriver något elakt om en person betyder inte det att man hamnar i fängelse. Om man skulle säga ett skällsord till någon på nätet är det väldigt ovanligt att man får ett straff. Förtal är istället att man skulle kalla någon pedofil, knarklangare eller något annat grövre som klassas som ett brott.
Man får inte heller förolämpa någon enligt yttrandefrihetslagen. Förtal och förolämpning kan man tro är samma sak men det finns en skillnad. Förtal är när man sprider misstankar om en eller flera personer medan förolämpning är mer rakt på sak. Om man direkt kallar någon nersättande saker klassas det som förtal.
Att hota någon på nätet får man inte heller göra. Det kallas olaga hot och kan även det leda till fängelse. Olaga hot behöver inte betyda att personen hotet är till blir rätt för att hens liv är i fara. Olaga hot kan vara det bara någon hotar en person menat som ett skämt. På nätet är det väldigt svårt att veta vad som är skämt och vad som är allvar.
Mobbning på nätet kallas ofredande. Därför har förtal och olaga hot på sociala medier på senare tid klassats som ofredande. Om man därför skriver att man ska göra något speciellt tex. våldta personen man skriver med på nätet klassas därför som ofredande.
Brott mot medborgelig frihet innebär att man hotar någon som bryter mot yttrandefriheten. Om man tex hotar någon så att de inte ska publicera eller prata om ett visst ämne är det ett brott mot medborgelig frihet.
Enligt lagen får man inte heller beskriva hur man kan begå ett brott eller som uppmanar folk att begå brott på nätet. Det kallas uppvigning. Om man tex då berättar hur en vanlig person praktiskt kan begå brott är det uppvigning eftersom man därför hjälper en annan att kunna begå brott.
Om man skulle mobba, hota eller förolämpa en folkgrupp tex japaner, lesbiska eller invandrare kallas detta hets mot folkgrupp. Brottet för detta är redan förolämpning eller hot vilket gör att straffet blir i anknytning till det men eftersom det är mot en folkgrupp blir straffet hårdare.
En annan sak man inte får göra på nätet är att man som privatperson publicerar bilder och videos som visar våldtäkt eller sexuellt vold mot människor eller djur. Om man istället publicerar det i journalistiska articklar eller fackböcker med utgivningsbevis anser domstolen att publiceringen är berättigad.
Netikett är vett och etikett på nätet dvs hur man ska bete och uppföra sig på nätet. Man kan även se det som etik och moral på nätet. Det finns många oskrivna och skrivna regler om hur man ska uppföra sig på nätet.
Några regler för att undvika att få fiender på nätet är att
Om man använder stroa bokstäver är det som att någon skriker på en vilket inte är kul. Om man inte är tydlig med det man vill få fram kan det ske missförstånd mellan olika personer. Om man inte stavar rätt kan den som läser tycka det är oprofessionellt och om det då är ett viktigt mejl kan det få konsekvenser. Om man skriver saker som är stötande kan det leda till att personen tycker du är taskig och du kan bli dömd för förolämpning. Detta gäller även om man svär och skriver fula ord.